Boekrecensie: Chilipeper

Boekrecensie: Chilipeper @ Lauriekoek.nlChilipeper is hot, letterlijk en figuurlijk. Chilisauzen zijn er in allerlei soorten en maten, ik zie steeds vaker chilipepers bij mensen in de vensterbank staan. Er is zelfs een Dutch chilifestival waar liefhebbers van alles wat heet is en aan een plant groeit samen komen om te genieten van eten met een kick. Tijd dus voor een chilipeperboek.

Mark Wilcox, chilipepergek

De schrijver van het chilipeperboek is Mark Wilcox hoe groeide op in Canada en raakte daar geïnteresseerd in het telen van groenten en koken. Hij runt nu een chilipeperkwekerij in Zuid-Zweden, waar hij ook een winkel bij heeft. Hij noemt zichzelf geobsedeerd door chili. In het voorwoord geeft hij ook aan dat Madhur Jaffrey een van zijn grootste inspiraties is op kookgebied. Ik denk zo dat dat niet helemaal toevallig de Indiaanse keuken is, waarvan hij houdt, want de chili is daar een veel gebruikt ingrediënt.

Chilipeper een boek met drie gedeeltes

Het boek bestaat uit die delen. Het eerst deel gaat over het kweken van chilipepers, wat je thuis kan doen op de vensterbank. Het wordt stap voor stap uitgelegd met veel foto’s. Van verspenen tot bestuiven tot welke ziektes er bestaan tot zelf zaden winnen van je eigen planten, alles komt voorbij. Daarna komt een gedeelte waarin er dieper wordt ingegaan op de verschillende soorten chilipepers.Boekrecensie: Chilipeper @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Chilipeper @ Lauriekoek.nl

Er bestaan heel veel soorten chilipepers

Er bestaan heel veel soorten chilipepers, maar in de supermarkt hebben ze er meestal maar 1. Maar er zijn nog heel veel verschillende aromatische pepers, maar ook hele hete. In sommige supermarkten in Engeland is bij wijze van stunt af en toe de Calefornia reaper te koop. Je moet er maar net zin hebben in de heetste peper ter wereld. Gelukkig is er tussen de paprika en de chili in is er nog van alles verkrijgbaar. In allerlei kleuren vormen en gradaties van heetheid, met een dikke of juist dunne schil. Met een klik op de knop kun je tegenwoordig overal ter wereld zaden bestellen. Wat dat betreft leest dit boek net als de zaden catalogus van een kwekerij.Boekrecensie: Chilipeper @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Chilipeper @ Lauriekoek.nl

Koken met chilipeper

Na het kennismaken met de verschillende soorten chilipepers is het koken aan de beurt. Er word ingegaan op de verschillende manieren waarop je chilipepers, al dan niet van eigen kweek, kan conserveren en verwerken. Fermenteer je eigen saus, maak kimchi, maak chilipoeder, kook allerlei gerechten uit allerlei wereldkeukens. Met chili kan je alle kanten op. Niet alle recepten zijn vegetarisch, er staan ook opties met vlees bij. Grappig: tot slot staan er in het boek twee raita’s met yoghurt, zonder chili. Voor als het je allemaal iets te heet in de mond is geworden en er dringend blusmiddelen gewenst zijn.Boekrecensie: Chilipeper @ Lauriekoek.nl

Boekrecensie: Chilipeper @ Lauriekoek.nl

Conclusie

Chilipeper is een leuk boek voor de beginnende chilipeper kwekende tuinier. Nu het tuinseizoen weer voor de deur staat is het een ideaal boek om aan te schaffen voor je begint. Met de lange hete zomer van vorig jaar in gedachte moet dit jaar ook vast weer een topoogst geven. Het kan bijna niet anders.Boekrecensie: Chilipeper @ Lauriekoek.nl

Chilipeper
Mark Wilcox
Uitgeverij Becht
€19,99

Posted by on 1 mei, 2019

LEAVE A COMMENT