Belazu Rozenharissa

Belazu Rozenharissa @ Lauriekoek.nlNu ik na lang speuren de Belazu rozenharissa heb gevonden leek het mij tijd voor een review. Wat is het precies en is het de zoektocht eigenlijk wel waard? 

Op zoek naar rozenharissa

En die zoektocht die was best lang, ondanks het feit dat verschillende kookboeken dit specifieke product aanraden. Vaak zijn dit Engelse kookboeken zoals van Sabrina Gayour, Yotam Ottolenghi en Rukmini Iyer. Niet zo gek want Belazu is een Engels merk. Je kunt het online in Engeland wel bestellen bij de webshop bij Ottolenghi, maar daar is een standaard verzendtarief van £19!  Ik koop het dan liever in Nederland, Hoewel het vinden van sommige Midden-Oosterse ingrediënten een uitdaging kan zijn. Ik schreef er eerder al eens een blogpost over.

Belazu is hier nog moeilijk te vinden

Natuurlijk heb ik het ook aan Belazu zelf gevraagd, want bij hun webwinkel kan je vanuit Nederland niet bestellen. Ik kreeg een mail terug met dat ze dat “op termijn” en “eventueel” willen aanpassen. Het klonk in ieder geval niet alsof ze heel veel ambitie hebben om hier bijvoorbeeld bij een supermarkt te koop te zijn. En dat is eigenlijk best jammer want het is een lekker product. Een goede online delicatessenwinkel waar je van alles tegelijk kan bestellen ken ik helaas ook (nog) niet.

Hoera voor Belazu rozenharissa

Woarst logoUiteindelijk vond ik Belazu rozenharissa bij een winkel waar je een vegetariër niet echt snel verwacht, bij Woarst in Arnhem! Door stom toeval zag ik namelijk op Instagram dat ze het verkochten. Ik kocht meteen een potje. Eenmaal thuis heb ik er van alles mee gemaakt. De wortels uit Simpel, twee gerechten uit de groene bakplaat. Het potje was binnen no-time op, alles wat ik er mee maakte vond ik echt ontzettend lekker. Zeker de lekkerste harissa die ik ooit gegeten heb. Gelukkig staat er weer een nieuw vol potje in de voorraadkast, al vraag ik me af voor hoe lang nog….

Kruidig en aromatisch

De rozenharissa bestaat uit 40 ingrediënten, zeggen ze bij Belazu. Denk aan rode pepers, soja olie, zout, rozenblaadjes en verschillende soorten kruiden. De pasta heeft een hele aromatische kruidengeur, een donkerrode kleur en een heerlijke kruidige smaak. Het is niet erg heet van smaak, je proeft de chili wel, maar het is geen klap in je gezicht. Al heb ik al wel gemerkt dat mensen die echt nooit chili eten het heet vinden. In dat geval zou ik de hoeveelheid in recepten halveren. De rozensmaak proef je er niet bovenuit, hij is op de achtergrond subtiel aanwezig. Mocht je rozenwater haten dan kan je dit met een gerust hart proberen.

Veel dingen worden lekkerder met harissa

Je kunt de pasta gebruiken als rub als relish of om iets mee te kruiden. Harissa past bij veel dingen goed, bij groenten, ei, couscous of brood. Het wordt vaak vergeleken met sambal of met currypasta, maar dat is een beetje gek. Het komt een totaal andere keuken dan die Indische of Indiaanse, het lijkt in de verte wel op elkaar, maar het is niet hetzelfde. Grappig genoeg noemt de website van Ottolenghi harissa Noord-Afrikaans en het potje van Belazu zegt Midden-Oosters.

Rozenharissa is de speurtocht dus meer dan waard. Inmiddels is het in Nederland online op een paar plekken te krijgen. Blijf zoeken zou ik zeggen.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone
Posted by on 22 december, 2018

LEAVE A COMMENT