Artisan Grains

IMG_3030[1]
Weten jullie het nog? Dat ik bij de boekrecensie van het Grote Granenboek voorspelde dat freekeh de nieuwe granentrend zou worden? Eerst moest je voor freekeh naar de betere Midden-Oosterse specialiteitenwinkel, nu kun je het ook bij de supermarkt vinden. Van het merk Artisan Grains.

Freekeh, ook wel eens farik genoemd, is een jonge zongedroogde tarwe. Het doet me in de verte qua structuur een beetje denken aan gerst. Het smaakt een beetje nootachtig en het past goed bij Midden-Oosterse stoofpotten, maar bijvoorbeeld ook in salades. Echt iets om mee te experimenteren. Freekeh wordt een superfood genoemd en wordt ook aangeprezen als de graansoort voor vegetariërs en veganisten, omdat het relatief gezien meer eiwit bevat dan andere granen. Je kunt freekeh trouwens als volkorengraan beschouwen. Ik heb al websites gezien waar het glutenvrij wordt genoemd, maar dat is het niet want het is gemaakt van tarwe en tarwe is nooit glutenvrij.
IMG_3039[1]

IMG_3038[1]Artisan Grains heeft, behalve freekeh ook andere soorten granen in het assortiment, bijvoorbeeld volkorenbulgur. Bulgur is het grovere neefje van de couscous, het is ook net zo makkelijk te bereiden. Er is, naast een volkorenversie, ook versie met quinoa en eentje met quinoa en tomaat. De tomaten-quinoavariant bevat wel een 2 e-nummers, maar daarvan is er een voor citroenzuur en een voor een uit paprikaschil gewonnen kleurstof. Het is dus net als de andere granen geschikt voor veganisten.
IMG_3036[1]

IMG_3037[1]
De 4-granencouscous van het merk is gemaakt van spelt, tarwe, mais en kamut. Hij smaakt net zoals gewone couscous. Ik heb wel het idee dat als ik deze couscous overgiet met heet water en even laat staan om hem gaar te stomen, het net wat minder water opneemt. Iets zuiniger met water overgieten dan je misschien gewend bent dus.

Je kunt de producten van Artisan Grains vinden bij Albert Heijn en sommige delicatessenwinkels. Voor meer informatie over bijvoorbeeld de voedingswaarden en verkoopadressen verwijs ik je door naar de website van Artisan Grains.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponEmail this to someone

6 reacties op “Artisan Grains

 1. Wat een mooie doosjes! Freekeh ga ik zeker eens proberen. Ik vraag me af of het veel verschilt van Duitse Grünkern (groen geoogste spelt).
  Bulgur is overigens wel echt een ander soort product dan couscous. Bulgur is in stukjes gehakt graan, terwijl couscous gemaakt is van meel, net zoals pasta. Zowel bulgur als couscous zijn in heel fijne en grove varianten te koop.

  • Sommige granen worden inderdaad groen geoost, ik weet niet of die grunkern in de zon word gedroogd of word gebroken. In die zin zou het kunnen verschillen.
   Met neefje bedoel ik wel dat het twee verschillende producten zijn. Zoals familieleden ook niet helemaal op elkaar lijken zegmaar. Wat je schrijft klopt, bulgur is graan en couscous is een meer bewerkt product.
   Israelische hele grove couscous heb ik trouwens nog nooit bij de supermarkt gezien, netzomin als hele fijne bulgur. Dat is toch nog steeds meer iets voor de middenoosterse winkel denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>